Monday, May 23, 2011

Ter - Ingin

Hye kowg!

hahaha... da lame aku x update blog aku nih..dekat sebulan kot...bz + xde idea nk post ape..lalala...
Neway, lantak pi la suma 2 kan..

Kowg tingin dak nk p blajaq kat luar negara nun? siyesly aku habaq kat kowg, mmg aku tingin gila2 punya...tapi apakan daya, kat lam negara pon aku xdpt..huhuh...blajaq smpi fom6 ja...
tapi xpa..Tuhan 2 Maha Adil..aku dapat keja awai..gobermen lg 2 weh, bkn senang (bkn stetment nk tggi diri na..hehehe..)..tp itula hakikatnya...

aku sendiri pn senanya terkilan gak, makbapak aku tingin nk tgk anak dia p masuk "U", blaja kat sna..tp apakan daya..aku xmampu..hehe..adik2 aku jela yg kena p..lalala...tengok kazen2 aku yg len dpt msuk UITM la, UNITEN la, Universiti nun kat ober-de-sea, kat LONDON la, AUSTRALIA la, mcm2 ag la...huhuh..jeles aku...malu pn ada (skit je la kan).

University of Cambridge :)
tp xpala suma 2, yg penting skang ni aku da keja...mak bapak aku pn x amik kesah pn pasai suma bnda nih...asalkan depa dpt tgk anak2 depa ni berjaya lam idup..at least dpt la keja yg ley tanggung kehidupan kelak kan..tp sebagai anak kita mestila buat yg terbaik utk depa yakni mak bapak kita na.. :P

mana la tau, sok aku kawen, bini aku dpt p blajaq kat luar negara nun..ley aku tumpang skaki kan..dpt duk 2-3 taun pn jd la..hehehehe...
da most important thing, bersyukurla dengan apa yg kita dapat nih...ALHAMDULILLAH~~ :)

Sekian, Terima Kasih.. 
(TEE HEE!!)



Sunday, April 10, 2011

SKBS 2nd SCHOOL TRIP 09.04.2011

Annyong!
hey waddup! kite jmpe ag lam blog aku yg xseberape indah ni..huhuh..kali ni aku nak citer psl school trip gak..almaklumla..da owg ajak pe slhnye kalo ikut kan,,lg2 time hujung2 minggu yg xde nk wat ape kat umah 2...hehe..
This is a 2nd trip...kali ni aku g Pusat Sains Negara, Planetarium, Muzium Negara n Memorial Tun Abdul Razak..so, lets check it out yo!

PUSAT SAINS NEGARA
PUSAT SAINS NEGARA



Dgr dr name die mmg da sah2 la tmpt ni psl sains kan...hahaha...aku ase ni la tmpt plg best yg aku g smlm..(pdhal b4 ni pon pnh gak g) sbb yg membuatkan tmpt ni besh adalah..... *(bunyi drum :P)sbb ade pameran DINOS ALIVE! haha..aku ni ske dinosour, so jd eksaited sme la cam bebudak skola ni...siap ley gerak n munyik2 lg..haha...

lepas je dr laluan akuarium, kowg trus nmpk 2 ekor dinosaur nih..
tulang T-Rex! Rawr!!
naseb bek lam cage..kalo x, sure die kejor org..kehkehkeh~ :P
"Aku akan musnahkan ko !", kate budak itu..(kah3 :D) da mcm power ranger da bdk ni aku tgk..marah kat dinosaur..hahahaha! XD
opocot mak ko!
main benda alah ni besstttt~ :P


ni la tmpt ala2 perang uwh..hahaha!
mse g tmpt ni ari sabtu ari2, tmpt ni mmg penuh giler...they got lots of activities there...gosh! yg aku sedey skit aku xley join budak2 tu g main tembak2..haha..sbb aku da besar..xkn aku nk tebalkan mke aku ni g masuk lam umh perang 2 kan..haha..xpsl2 lari awek2 kat situ tgk aku..hahaha! XD

Neway...mmg best...so kepada parents yg nk bawak anak2 berjalan smbl menimba ilmu..ley la bwk ke Pusat Sains Negara...anda pasti akan keluar dgn perasaan yg gembira..haha! like dis = :D ngee...

best la tu..haha

PLANETARIUM NEGARA

Ha! ni lg satu tmpt yg bile aku kuar je..aku tersenyum lebar dan wat aku terpegun smpi skng ni..Planetarium...sblm ni mmgla pnh pegi sni..tp dlu kan lain skng lain..even video tayangan die pon da lain...yg kali ni psl alam semesta..faveret topic aku gak ni..Sains Alam Semesta..huhu..sepanjang tayangan 2 aku senyum lebooooo jee..hehe..mne taknye..tgk keindahan alam semesta ciptaan Tuhan...ase cam lam space ship pon ade...tp yg xbestnye, besela kan..parents yg bwk anak2 kecik..anak2 dowg terjerit sne sni...even dak skola rendah ponnnn..tapi lantak pi la sume 2..asal aku enjoy.. :D


MUZIUM NEGARA

Tempat terletaknye pelbagai koleksi2 dr zaman dahulu kala (even tengkorak n tulang manusia..yaiks!), senjata, even Al-Quran lame.. :) ceritera dahulu kala : sblm tamadun manusia, zmn sblm merdaka dan selepas merdeka, n even more...x sumer muzium 2 boring kan..just certain2 je yg membosankan..dis Muzium Negara mmg selera aku la (bukan utk dimakan k) selain dari Muzium Shah Alam (yg pegi mse 07.04.2011)


al-quran lame..
Aku suke pameran duit syiling zmn dulu coz aku suke kumpul duit syiling lame (even xbyk mne pon..huhu), ase nk pecahkan kaca tmpt ltk duit 2 pon ade..tp xbaik la kan..xpsl2 kene tgkp lak..hahaha...duit kertas lame pon ade...

duit syiling lame..
human skull! muahahaha!!
perak man
kat area2 tmpt dowg pamer human skeleton 2 aku ade ase cam spooky skit..haha..but still tgk dkt2 gak...tp kalo muzium wat pameran hantu, haram aku nk masuk..mmg xmau punn..ngee :P



MEMORIAL TUN ABDUL RAZAK


Ni tempat yg last skali kami pegi..alaa..bukan rancang pon nk g Memorial nih...coz bukan nk kate ape la...aku pnh pegi sblm ni..muzium die cam boring skit (mmg bkn minat aku muzium nih), tp yg best kat bhgn bawah tmpt contoh rumah Tun Abdul Razak..but, mcm bese la kan..skng ni waktu petang je hujan, hujan je waktu petang..kehkehkehkeh..so xdela kan..n kitowg pon xlame kat sni just lam 10 minit je kot..hahaha...
Aku ase la kan..pihak muzium nih kene cr care utk tarik pengunjung so meriah skit... :)


*sowi, kat part Planetarium n Memorial ni xde pic sbb xley tgkp gmbr kat dlm.. huhu~

okeyh..amacam? menarik kan? haha..kowg kalo de mase g la melawat tmpt2 nih...aktiviti yg cambest pd hujung mggu..hehehe...
chow! :D

Friday, April 8, 2011

SKBS School Trip 07.04.2011

Hey kowg!! wassup2!! haha..
Ish~ aku ni bkn nk bg salam dulu..ehem2..
Assalamualaikum~ :)

Ok murid2..arini cikgu nk ceciter skit psl school trip atau lebih dikenali sbg lawatan sekolah..(prasan cikgu..haha!) Ok2..ni aku ni kisahkan psl trip yg aku g bersame2 dgn bdk2 skola..da free kan, owg ajak lak 2..pe lg! ikut jela! hahah..Kitowg g 3 tempat, 1st : kitowg g Jabatan Meteorologi  2nd : Taman Botani, Shah Alam n lastly  3rd : Muzium Shah Alam



JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA


Haa~!! kowg tau ape Jabatan Meteorologi nih? ape fungsi die?
Ok~ mostly people akan ingat Jabatan Meteorologi nih psl angkasa, meteor(mcm nme die tu.. :P), bintang n so on.. BUT! dats not it!! haha..spe yg salah anggap 2, mmg kesian la kowg..haha..
Jabatan Meteorologi ni sbnrnye adalah satu badan kerajaan yg dahulunye dipanggil sebagai Jabatan Kaji Cuaca..tp skng suda tukarla.. :) da nme pn dlu Jabatan Kaji Cuaca, so sah2 la keje dowg ni berkenaan ngn cuaca~
Skop keje dowg ni leh dikire byk gak...memeriksa cuaca mcm nak hujan, pergerakan awan n so on..then gempa bumi, tsunami n lots more...dan juga kat sini la tmpt bersiarannye slot kaji cuace kat RTM tu.. :)
ni kat bhgn meteorologi di mana dowg tgk pergerakan awan, awan hujan, etc..bdk2 skola ni nga khusyuk dgr penerangan



now i wonder..bdk2 ni nga dgr penerangan or dok tgk akak cantek ni semate2..hehehehe.. XP

It is a fun place to learn about cuaca n skop keje dowg..walaupun keje dowg ni nmpk je mcm mudah, tp dowg ni kene sentiasa alert..tanggungjawab dowg gak amatla besar utk dipikul..

yg ni kat bhgn seismologi..kat sni mostly psl gegaran gempa bumi n tsunami..

Kepada yg berminat nak melawat, Jabatan ni terletak di :

Jabatan Meteorologi Malaysia
Ibu Pejabat Jabatan Meteorologi Malaysia
Jalan Sultan, 46667 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
dan boleh dihubungi di talian : 

Tel: 603-7967 8000
Faks: 603-7955 0964
 kowg gak let layari laman web dowg :
Pada guru2 or lecturer2 n student2 skola or universiti, kowg mmg kene pegi tmpt nih coz mmg AWESOME giler!!! hahaha...try la..u'll have fun.. :D  
*(maaf jika ade kesalahan :P) 

TAMAN BOTANI, SHAH ALAM
Tempat yg kedua kitowg lawati adalah Taman Botani, Shah Alam..mcm yg kowg tau la kan..kat Taman Botani ni ade pokok2, haiwan n yg seangkatan dgnnya...but yg mengecewakan mse kitowg g kat taman ni..rumah 4 musim die tutup! CLOSE FOR RENOVATION..aigoo~~ sgt sedih la..uhuhu..but kitowg still epi..n aku as usual la, epi coz ade budak2 ni yg sentiasa wat aku senyum pnjg lebar..hahaha...kitowg g Taman Haiwan n lunch kat situ..jalan2 pusing2 taman 2..hehehe...


Aku xtau nk komen ape kat bab Taman Botani ni coz xbyk sgt aktiviti since tmpt die pn time 2 nga renovate... ngee ;P 
papai~~! :D
Dats all tok sekmen Taman Botani..hehe..
MUZIUM SHAH ALAM 
Tempat terakhir yg kitowg lawati adalah Muzium Shah Alam. Macam yg kowg tau muzium ni da tntu2nye tempat2 artifak kan..huhu..best gak kat muzium ni..mse mule2 msuk je da penuh degan artifak2, model barangan lame, kenderaan lame
 ..brg2 yg ditemui mse zaman owg2 gua n byk lg..yg aku pling suke skali mse kat part keris, senapang, meriam, alat2 muzik tradisional, bhgn haiwan yg diawet n.....




 yg ni plg gempak...bhgn dimana nma Allah S.W.T yg dijahit/ditulis/dilukis atas kasut, suar dalam n baju..Subhanallah..aku pnye la terkejut..selame ni stakat tgk kat internet je...tp xsgke lak ley tgk depan2..aku tnye la abg yg jge bhgn 2 mne dpt koleksi 2..die jwb die pn xtau coz staff bhgn artifak yg wat keje2 ni...tp la mmg CILAKA la owg yg wat nme Allah cm2..hope die akan trime balasannye nanti..
 
sgt kuang ajo..

cam HARAM kan owg yg wat nih..

fuhhh~~~ 2 je aku nk citer kali ni...epi2 slalu..papai kowg.. :)

Sunday, April 3, 2011

Rambut Rambut Rambut~ LaLaLaLa :D

As-salam~
Hye kowg! ngee :P

Lam post aku kali ni aku nk kasik skit tips pasal penjagaan rmbt lak..yela kan..skng ni cuaca xmenentu pas2 lak panas die, perghh! xley thn kot..so mcm2 la masalah yg jd kat rmbt kan..
Rambut adalah mahkota wanita semua sudah tahu fakta itu. Tapi skng ni bkn stakat wanita je kan, lelaki pn sme gak. Ni ade skit petua-petua tradisional untuk penjagaan rmbt. Petua tradisional sebenarnya lebih asli dan tiada kesan sampingan sebenarnya. So..pe lagi, moh ler kiter..


Tips Atasi Rambut Kering & Menggerbang

1.        Pernah x kowg mse bangun je tido then g tgk kat cermin skali mke kowg cam antu da..rmbt mengerbang je..hehehe..

Petua :

Gunakan kuning telur. Pukul 2 kuning telur bersama dengan 1/4 cawan air suam. Apply campuran bahan-bahan ini atas rambut dan biarkan selama 30 min sehingga 1 jam untuk memberikan ruang kepada rambut untuk menyerap semua kebaikan bahan-bahan tadi.

 
Semasa tempoh ini, kowg kena tutup rambut dengan tuala. Selepas selesai tempoh 30 minit atau 1 jam tersebut, cuci rambut dengan air suam. Sambil cuci rambut tu, gosok-gosokkan rambut dengan jari. Basuh dengen teliti untuk mengelakkan bau telur tersebut.








Petua Mengelakkan Rambut Gugur
 



2.        Dapatkan beberapa helai daun lidah buaya dan daun bunga raya, ramas atau mesin hingga lumat dan lumurkan di atas kepala selama lebih kurang satu jam dan di cuci bersih. Ulangi dalam beberapa kali dalam seminggu dan pasti membuahkan hasil yang memuaskan.
Daun bunga raya juga bertindak melembutkan rambut dan lidah buaya boleh menyejukkan serta menyamankan kulit kepala. Ini dapat mengelakkan rambut gugur dan bertindak sebagai perapi rambut.




3.        Santan juga adalah bahan yang di gunakan untuk melebatkan rambut. Perah kelapa utk dapatkn santan, then biarkan seketika utk mendapatkan patinya. Pati santan di lumurkan pada kepala (Seelok2nya lumurkan pada rmbt 2, tutupkan dengan tuala) dan di biarkan setengah jam sebelum di cuci.








Masalah Rambut Kering

Rawatan minyak panas tentu saja untuk mereka yang mempunyai masalah ini. Caranya ialah panaskan minyak (minyak syuran) kemudian lumurkan pada rambut menggunakan jari. Kemudian pekupkan kepala dengan tuala yang diwapkan. ala-ala stim lah ni. Biarkan dalam 20 minit dan bersihkan.



Masalah Rambut Berminyak
 




Campurkan Syampu bersama kuning telur di dalam semangkuk air suam dan cucilah seperti biasa.

Menghitamkan Rambut
 
Bakar isi kelapa tua kemudian di parut dan dapatkan patinya. Lumurkan pada kepala hingga 10 minit dan bersihkanya.


 

 

 

Menghilangkan Kelemumur

Perahkan air limau nipis di atas kulit kepala Lumurkan rata-rata dan biarkan beberapa jam Utk hasil yg baik, biarkan rambut anda diperapkan dgn tuala. Basuh dgn air suam. Selain itu, petua ini juga berguna utk mengurangkan pening kepala. 

 

 

 Rambut Gugur

Rendamkan kacang hijau semalaman. Tapis dan gunakan airnya bagi disapu atas kulit kepala sambil dipicit perlahan2. Amalkan selalu hingga rambut baru kelihatan tumbuh. Di samping itu, elakkan mengikat rambut dgn getah.









yg satu ni aku xtau tradisional or x..but still a good tip...n yg slalu aku gune.. :)

Menggunting hujung rambut
 
Menggunting hujung rambut secara teratur adalah salah satu cara untuk memiliki rambut yang sihat. Menggunting hujung rambut sekurang-kurangnya enam hingga lapan minggu sekali akan menjadikan rambut kelihatan segar dan bermaya. namun, jika rambut anda tidak sihat di sebabkan oleh perwarnaan atau terkena klorin kerana aktiviti berenang anda bolehlah menggunting dengan lebih kerap.


Meh sni aku nk pesan skit...kowg jgnla slalu sgt sikat rmbt kowg coz bile sikat da tntu la rmbt kowg tertarik kan..bile sikat rmbt, folikel rmbt akan tertarik n secara tidak lgsg akan menarik dan melemahkan folikel tersebut dan menggalakkan keguguran rmbt...

Ni je yg dpt aku sediakan tok kowg..nk kte byk tips lg 2 mmg la...tp xkan aku nk dok tnye Pakcik Google je kan? hehehe...

Adios! :D

Thursday, March 31, 2011

Petua Menguruskan Badan

HAAA!! Nah amek ko! hahaha!
aku ni x abes2 nk citer psl kuruskan badan kan? tp xpe, nk kasi kowg berusaha kuruskan badan (sbb aku pn ade try tips nih..alhamdulillah jd, tp kalo ikut btol2 la..) smbl2 tu ley la kasi cantek body 2 en...hehehe...
ni la ape yg jd kat aku..hehe..best en?

Wokeyh! Stop membebel..ni die ade few tips tok kowg :

1. Tetapkan matlamat kowg untuk mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan. dalam lingkungan 0.5kg ke 1kg dalam seminggu.

Biasanya 0.5kg adalah angka yg bese yang mampu dicapai oleh kebanyakan owg. Tapi jangan terlalu memaksa kalo kowg tak mencapai sasaran awal. Kalo kowg dapat kurangkan 0.1kg pun dah bagus untuk permulaan.

2. Senaman la wei..pe lg..hehehe...
Utk kowg yang nak menjaga otot, bolehla amik suplemen seperti Glutamin setiap hari pas sesi senaman. (mahal kowtttt~ ==)

3. Amik makanan dan minuman yang rendah kalori dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Kurangkanlah sebanyak 500 kalori sehari untuk tujuan mengurangkan berat badan.

Kurangkan juga pengambilan makanan ataupun minuman yang manis (kandungan gula yang tinggi). Lebihkanlah memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

4. Elakkan memakan makanan ringan di antara waktu makan. Sebaliknya, kow boleh gantikan dengan sekeping biskut krim kraker dengan secawan kopi atau teh kurang manis (rendah lemak tp kalo xde manis2 ni lg bagus..huhu..). Ataupun makan je buah-buahan sebagai ganti.

5. Banyakkan minum air mineral dan jangan meminum minuman beralkohol. (bg owg2 Islam, alkohol/arak adalah dilarang sama sekali)


6. Tetapkan waktu makan anda setiap hari.

Sebagai contoh:

Sarapan di antara jam 7.00 ke 7.30 pagi, (tp aku srpn kol 9.00 or 9.30 pg kot..ha!)

Makan di antara waktu pagi dan tengahari (10.00 - 11.00 pagi),

Makan tengahari (12.30 tengahari - 1.30 petang)

Minum petang (3.30 - 4.00 petang)

Makan malam (6.30 petang - 7.30 malam)


Pastu, disiplinkan diri kowg supaya makan pada waktu yang ditetapkan. Jika dicepatkan atau dilambatkan sikit pun takpe. Ikut keadaan dan kesesuaian kowg ah. (jgn mkn time pas kol 8  mlm suda la ye tawan2 :D)

7. Makanlah di ruang makan dan bukannya di depan tv.

8. Biasakan diri menggunakan pinggan yang lebih kecil semasa makan. Tujuannya supaya kowg tak amik terlalu banyak atau menambah lauk-pauk yang berlemak atau berkalori tinggi.

9. Penuhkan hari kowg dengan melakukan aktiviti tertentu bagi mengelakkan daripada asyik teringatkan makanan.


Sebagai contoh:

Lakukan aktiviti senaman 3 hingga 5 kali seminggu. Lakukan selama 30 minit setiap hari.
Kowg gak boleh pecahkan kepada 3 sesi setiap hari. Iaitu 10 minit untuk setiap sesi. Boleh buat 10 minit di waktu pagi, 10 minit pada waktu tengahari dan 10 minit sewaktu petang.


10. Pastikan kowg mendapatkan rehat secukupnya. Contohnya waktu tidur. Tidurlah dalam 6 hingga 8 jam sehari.

11. Jangan berlapar! hahaha..
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila kowg tak tahan berlapar, pada kebiasanya kowg akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan kowg telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi..ermmm...
12. Ambil sesuatu yg pahit sblm makan.
Minumlah kopi dan/atau kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL.

13. Minum banyak air.
Air mengurangkan selera makan kowg secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti tidak tidak akan makan dengan banyak.

14. Elakkan minum minuman yg berGAS!
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

15. Kurangkan pengambilan garam.
Pengambilan garam yang tinggi menggalakkan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan kowg menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

16. Amik sarapan pagi.
Kowg gak boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

17. Makan dengan perlahan2..ini idak, makan laju bebenor! biar lmbt asal selamat k.. ;)
Nikmatilah makanan kowg dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

18. Kunyah makanan kepada cebisan lebih kecil..
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

19. Kalo kowg terasa nak makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi kowg dulu atau kunyah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera kowg. (tp skali skale nk mkn snek pe salahnye..tp sikit2 suda)

20. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan kowg. Kalau bleh, xpyh ada lam peti ais kowg lg bagos.

21. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintaklah minuman yang kurang gula.

22. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.

23. tak payah nak timbang berat badan kowg setiap hari sbb kowg xkan nampak perubahannya. Jika kowg minum banyak, dan waktu itu kowg timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin kowg akan berputus asa untuk berdiet.

24. Amik makanan yang berempah
Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

25. Pilih lebih banyak bijirin dan kekacang dalam makanan
Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

26. Haaa! ni paling penting(antara terpenting la kan..ha!) Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus.
Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran kowg untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

27. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, kowg bleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Elakkan minyak atau lemak haiwan.

28. Ni lbh kurang sme yg mcm kat atas td tuh. Ketika memilih piring makanan , amiklah piring yang rata dan bukan piring cekung. Amik sayuran dulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Kalo nak tambah, hanya sayuran yang boleh kowg amik. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di
sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang kowg habiskan!

29. Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah kowg berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi bile kowg naik tangga. Lakukan dengan santai kerana perut kowg baru je terisi.

30. Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.

31. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.

32. Ni ade beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk melangsingkan badan kowg :
i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat
ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif
iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam
iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah
v. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha. (Ini aku slalu wat..peberet eksesais aku sejak kecik2 ag..huhu)
 
Fuhh~ ni baru skit beb..ade lg byk senanye..tp penat kot aku nk wat byk2..pening lak aku sudanye..
Kalo suke kowg ley la amalkan petua2 nih..ni bkn tok kowg je tp tok aku gak...kite kongsi2 la kan..hehehe...

SELAMAT MENCUBA!! :D

Contact Juggling

No Longer Need To Throw~~ :D

hey guys! wassup?!
do u know what CONTACT JUGGLING is? if u know, good..But for those who do not know what contact juggling is..here it is!

Contact juggling is a form of object manipulation that focuses on the movement of objects such as balls in contact with the body. Although often used in conjunction with "toss juggling", it differs in that it involves the rolling of one or more objects without releasing them into the air. It is divided into three main techniques:

  1. Body Rolling means manipulating one or more props (usually balls) around the hands, arms, and body. Balance is required to hold the ball in various positions of control. This includes tricks such as headrolling and the Butterfly.
  2. Palm Spinning means manipulating two or more balls in the open hand so that at least one ball is in motion. Balls may be in both hands or transferred between hands to form graceful and fluid patterns, including rotating a pyramid stack of four balls.
  3. Isolation means manipulating a ball so that it appears to be suspended in place. Similar to sleight of hand magic or fixed-point mime techniques; the performers exploit the clear surface of the ball to hide any noticeable rotation, creating the effect that the ball is still while the performer moves around the ball.

Da History :
Many of the object manipulations found in contact juggling, such as balancing or rolling a single ball, or palm spinning (see "Baoding Balls"), have been performed for centuries. More variations were introduced by vaudevillians such as Paul Cinquevalli. In 1986, American juggler Tony Duncan was reported to be holding audiences spellbound with an act that involved rolling a single ball all over his body.

Michael Moschen brought the form to a new level with his performance "Light", developed in the 1980s. In this performance he used 75mm clear crystal balls, palm spinning up to eight balls simultaneously. He finished the act by rolling a single clear ball so that it appeared to float over his hands and arms. Moschen received high regard from the international circus community for his range of innovative new techniques, and he was made a MacArthur Fellow (received a "Genius Award") in 1990. In the 1986 film, Labyrinth, David Bowie's character performs contact juggling throughout the film. These manipulations were performed by Moschen who stood behind Bowie during filming, reaching around and performing the tricks "blind." In the film's credits, Moschen is credited for "crystal ball manipulation".

In the summer of 1990, John P. Miller (now better known by his pen-name, James Ernest), wrote and published the first edition of the book Contact Juggling, which covers all of the basic contact juggling techniques and methods for learning them. The first edition had a run of only 100 copies, photocopied and stapled. The second edition was published in 1991, in a comb-bound format, by Ernest Graphics Press, with the author listed as James Ernest. Ernest is credited with coining the term "contact juggling".

In 1991, the video "Michael Moschen: In Motion" (created as the television special "In Motion with Michael Moschen" for PBS' "Great Performances" series) was released. Since then, this form of juggling has received further popularization through instructional materials and performances developed by jugglers other than Moschen. Throughout the 1990s, there was continuing contention within the juggling community regarding whether Moschen's ideas were being stolen by performers and juggling instructors (see "Controversy", below).

By 2000, there were many resources available for contact jugglers, such as clubs, books, festivals, videos/DVDs, and balls specifically manufactured for contact juggling. In 2010, the Zoom TV direct-marketing company of Boca Raton, FL began selling an acrylic contact juggling ball, embedded with a steel core to create the illusion of floating. They named this product Fushigi, meaning "mysterious" in Japanese. In order to meet demand, Zoom TV entered into an agreement with Ideavillage, another direct marketing company.
*credits : wikipedia

Now i'm gonna show u guys some of the videos :

i just loooovvveee heeerrrr...red ball..haha! :D

 
kewl! :D

If you all want to know more about this Contact Juggling, here are some links~
http://www.contactjuggling.org/wiki/index.php/Beginners_guide_to_contact_juggling
http://www.ministryofmanipulation.com


So..have fun guys!! XD


*FIN*

Wednesday, March 30, 2011

The Art Of Wax : Bile Manusia DiLilinkan~

Hye again!!!

Ermm..korg penah tgk x citer House of Wax? Alaaa...citer horror uwh...yg si Sam Winchester blakon uwh (hero cite Supernatural..aku xtau nme btol die..hahaha). Tp die mati awal skit..huhu...

Ni aku nk citer skit pasal Muzium Lilin Madame Tussaud..tp xde la horror cam citer House of Wax uwh...Tapi Chamber of Horror ade...hehehe..moh ler kite bace skit pasal muzium ni k...

MARIE Tussaud atau lebih dikenali dengan nama Madame Tussaud (lahir 1761-1850), lahir sebagai Marie Grosholtz di Strasbourg, Perancis. Ibunya bekerja sebagai pembantu rumah tangga untuk Dr. Phillippe Curtius, seorang doktor yang mahir dalam pembuatan patung lilin. Curtius mendidik Tussaud dalam seni patung lilin. Pada tahun 1765, Curtius membuat patung lilin Marie-Jeanne du Barry, gundik dari Raja Louis XV dari Perancis. Cetakan dari patung tersebut adalah benda tertua yang masih ada dari sejarah muzium patung lilin ini.Pameran pertama dari karya lilin Curtius diadakan tahun 1770 dan menarik perhatian ramai orang. Pameran tersebut pindah ke Palais Royal di Paris pada tahun 1776. Curtius membuka tempat kedua untuk karya-karyanya ini di Boulevard du Temple pada tahun 1782 dengan nama "Caverne des Frands Voleurs".
Tussaud menghasilkan patung lilin pertamanya, iaitu patung Francois Marie Arouet de Voltaire, atau yang lebih dikenali hanya dengan Voltaire, pada tahun 1777. Tokoh-tokoh terkenal lainnya yang dipatungkannya antara lain Jean Jacques Rousseau dan Benjamin Franklin. Sepanjang Revolusi Perancis ia membuat penutup wajah jenazah bagi para tokoh yang menjadi korban. Ia rela untuk mencari kepala-kepala yang telah terkorban yang terputus ini di tengah-tengah timbunan jenazah agar boleh menyelesaikan penutup wajah jenazah ini dengan sempurna.

Ketika Curtius meninggal pada tahun 1794, ia meninggalkan koleksi patung-patung lilinnya pada Tussaud. pada tahun 1802, Marie Tussaud pindah ke London. Sebagai akibat dari Perang Inggeris-Perancis, ia tidak dapat kembali ke Perancis sehinggakan untuk hidup ia harus mengelilingi Inggeris dan Ireland untuk memamerkan karya-karyanya. Pernah sekali karya-karyanya itu dipamerkan di Lyceum Theatre. Ia akhirnya memiliki tempat pameran kekal buat karya-karyanya di Baker Street, London, pada tahun 1835 (di tempat yang disebut "Baker Street Bazaar").
Salah satu tarikan utama muzium Tussaud adalah "The Chamber of Horrors". Bahagian acara ini menampilkan sebahagian korban Revolusi Perancis dan juga patung-patung para pembunuh dan penjahat lainnya. Nama ruangan ini diberikan oleh seseorang dalam majalah Punch di tahun 1845.
Tokoh-tokoh terkenal lain kemudian mula ditambahkan dalam ruang pameran, termasuk Horatio Nelson dan Sir Walter Scott. Beberapa patung lilin yang dibuat oleh Tussaud sendiri masih ada hingga hari ini. Pada tahun 1842, ia menghasilkan patung lilin dirinya sendiri yang sekarang dipamerkan di pintu masuk utama muziumnya.
Muzium Madame Tussaud berpindah ke alamatnya kini di Marylebone Road pada tahun 1884. Pada tahun 1925 kebakaran menghancurkan kebanyakkan dari patung-patung yang sedia ada, tapi cetakan-cetakan mereka berjaya diselamatkan sehingga patung-patung lilin bersejarah tersebut boleh dibuat lagi.
Kini, muzium lilin Madame Tussaud telah berkembang menjadi sebuah tujuan pelancongan di London, berdampingan (hingga baru-baru ini) dengan London Planetarium di sebelah baratnya. Muzium ini telah memiliki cabang di Amsterdam, Las Vegas, New York City, Hongkong, Shanghai, Hollywood-Los Angeles, dan Washington D.C. Ketika ini, patung-patung lilin Madame Tussauds terdiri daripada tokoh-tokoh sejarah, keluarga kerajaan, bintang filem, atlet terkenal dan tokoh-tokoh penjenayah yang terkenal. Muzium Madame Tussauds sekarang dimiliki oleh sebuah perusahaan pelancongan bernama Merlin Entertainments setelah memperoleh Tussauds Group pada bulan Mei 2007.


credit to : duniaku bersamamu 


ni la muzium die..tp ni yg kat London..muzium ni ade kat byk tempat..Kat New York n tmpt2 (yg terpilih shj :P) yg lain pn ade...

Haaaaa...da bace kan...aku da lme tau psl muzium ni..tp aku bru tertgk lam Youtube pasal die wat patung lilin si Justin Bieber...perghhh...mmg best la...kalo la aku pn terpilih tok jd koleksi dowg uwh..hahahaha!! tp kene tggu jd artis fofular or org kenamaan la plak..

ni patung lilin Britney..siyes mmg cam yg real..actually kan, it's a little bit spooky bile ade patung sebijik cam rupe kite sndr..hahaha...



Ni aku nk kasi kowg tgk skit proses dowg wat patung lilin nih...

ni video dowg wat patung lilin Justin Bieber..Kewwll kan~? hehehe.. :D

Amacam? hahaha...siyes mmg best (bg aku la..eksaited ni dowh!).. so smpi sni je aku nk citer pasal bnde kejadah ni...biler la aku nk ade patung lilin sendiri kan...ermmm *wondering.. -.-

See yah!! XD


Tuesday, March 29, 2011

D' Tokio Boy

Yo! Hye Jungs! XD

Ari ni aku nk citer skit pasal sowg umat manusia nih...
Dis 'minah' actually a guy...hhahaha..mse mule2 aku bru nk berjinak2 ngn band ni yakni band Tokio Hotel! (teriak mcm nmpk antu..ngaha) Mse mule2 tu aku mati2 la la ingatkan si mamat yg bernama Bill Kaulitz ni pompuan...pergghhh! cantek kot rupe die..tp skali LALAKI la (lelaki lam bhs filipina) Ceit! pttla tiap2 kali aku tgk gmbr die cam ade yg xkene je kat body die~ -.-" (oopss)Bill nih ade kembar nme Tom Kaulitz tp si Tom (n Jerry :P) nih nmpkla gaya laki die en..

Neway, aku still minat band Tokio Hotel nih smpi skng...lgu2 die mmg best ah...Lagu peberet aku lagu 'Monsoon' both in english n german..dlu siap hapal kot lagu bhs german die uwh..tp lame2 lupe suda..hahaha...
Tapi aku sedikit kaciwa la sbb si Bill 2 bkn pompuan..ingat nk g minang anak si Kaulitz 2.. (konon je la..) hahahaha..


ni ha mamat Bill uwh...cantek kannn?? but as laki2 mmg ade sumthing missing ah kan..hahaha..

wokey ah...2je aku nk mepek ari ni...see kowg next kali keyh.. :D
PAPAI!!!

XXL to M

Hola!
aku nk tnye skit la kat kowg2 yg berbadan besar..kowg penah x terpikir nk kecikkan badan korang tuh? (aku bkn nk ngutuk k..) Actually, dlu badan aku ni pon godang (besar lam bhs Rawa) juge..pas SPM aku punye saiz..perghhh!! jgn ckp ah..XXL kot...mne taknye...dok umah jd tukang masak pas2 lak aku buat kek ah, biskut ah..then pe lg, MENGGEBU ah badan aku..hahaha...

Pas2 aku dpt msk fom 6..alahaiii..nk cari bju senang..nk cr suar ni punyelaaa seksa beb...smpi la aku da keje (da byk keje aku wat) yg skng ni..aku mmg da lme nk try satu produk nih tp owg dok kate x berkesan la, busuk la bau die n memcm ag ah dowg ckp..meh sni aku kongsi nan korg..
tapi da sbb aku nk sgt kurus balik kan..aku try la bli bende alah 2... nk tau pe bndenye 2?

haaa!! bende alah ni la yg aku ckp uwhh!

owang len punyela ckp produk Dr. Rmbt Cendawan ni xberkesan la apela...but aku try bley je..lam mse 3 hari mmg da nmpk perubahan..(kalo ikut diet btol2 la) siap ibu aku kte lg mke aku da nmpk cengkung...
Aku mkn bende ni lam dekat2 4 bulan gak ah (aku ingat lg time ank sedare aku lahir je aku start mkn bnde ni..huhu.. :D) dptla turun lam 20kg..byk uwhh beb! aku puas ati la..berbaloi aku berhabis duit...Tapi korg kene la pndi2 jge mkn 2..ikut diet die..jgn Jusmate5 ni korg minum tp bab makan korg lantakkan jugak..mmg xjd la wehh..lg satu korg kene la eksesais n bykkan minum air kosong...Insyaallah korg dpt la turunkan berat badan kowg uwh sepertimana aku..hehehe..

Pas Jusmate5 ni lak, ade plak kuar satu lg produk nih..2b Model (haa..yg ni lg murah dr Jusmate) yg mne dikatekan kesannya sme mcm Jusmate5 ni gak..aku pn sje jela try beli, try tok sebulan n still ikut diet..alhamdulillah dptla turun lg 9kg..ok la 2 kan..Skang nih dptla aku pki bju saiz M or S..huhu..tercapai cite2 aku yg satu nih..


ni la 2b Model tu...aku amik yg strwberi sbb aku xske sgt kopi nih..huhu...

Aku bukanla nk dok promote bende2 alah ni ataupn nk kutuk owg2 bdn besar ni..aku dlu pn pnh merase mcm mne jd ggemok ni...mcm2 masalah dpt...lg2 dr segi kesihatan kan..tp aku citer ni utk berkongsi pengalaman ngn korg n pd korg yg tkot kalo minum xkurus2 2 kan..yg penting jge pemakanan..mintak la nasihat skit kat pengedar 2...lg satu pada korg yg ade masalah kesihatan 2 bwak2 la jmpe doktor dlu ye..kang xpsl2 kang len lak jd..huhuhu...kalo aku boley korg pon sti boley punye la! :D


2 dak laki yg pki bju pink? 2la aku..gmok an? hahaha



ni aku yg skng..hehehe...(gedik tol aku lam gmbr uwh..haha! XD)


So, pd kowg2 yg bdn besar 2 kalo nk try cam aku ni..dipersilakan..tp ingatan wat kowg...jge mkn..kurangkan ape yg slalu diambil 2...byk minum air kosong dan eksesais..hehehe..

SELAMAT MENCUBE N SELAMAT MENGURUSKAN BADAN!! XD


*post ini dibuat bknla untuk mem-promote produk2 tersebut..tetapi hanye sekadar berkongsi ceritera.. :)